Oldal kiválasztása

Ha naponta egyszer leülnénk, és végig vennénk, mi minden okoz számunkra feszültséget, meglepődnénk, mennyi apróságot veszünk fel, amelyek talán nem is jelentenek valódi gondot. Ha késett valaki pár percet, vagy Te késtél, de elnézést kértél, akkor utána még magunkkal vinni, ezen gondolkodni elvonja a figyelmet attól, ami éppen menet közben történik, pontosabban történne. 

Ahogy érkezik az év eleje, ismét mindenki visszarázódik a mókuskerékbe, korán kel, zajlanak az órák az iskolákban (online is), és belevetjük magunkat a feladatokba. Ahogy pedig egyre több inger ér (ismét), úgy egyre több konfliktus, feszültség is generálódik. 

 

Így kezdd el

Ha most azon töprengsz, hogy jó, de ugyan mégis mi az első lépés, erre is gondoltam: 

  • Írd össze, mi frusztrál. Fentebb említettem, de tényleg jó látni, hogy minek adunk teret konkrétan, nemcsak magunkban, a fejünkben, hanem tükröt tartunk a gondolataink elé. 
  • Vedd végig, és rendezd sorrendbe, melyeknek van tényleges jogosultsága, melyek azok, amelyek igazából nem annyira lényegesek, és akár már meg is oldottad adott szituációt.
  • Használj pozitív oldalt!

 

Megerősítés

Azon túl, hogy foglalkozol a nehézségekkel, fontos, hogy ezekbe ne ragadj bele, hanem vedd elő azokat a dolgokat, élményeket, amelyek örömet okoztak számodra. Vélhetően néhol egyezni fog akár adott emberrel, körülménnyel kapcsolatos dolog (pl. valaki késett, de utána jót beszélgettetek vagy sietni kellett az ebéd megfőzésével, de nagyon finomat készítettél).

Ezeket is írd össze, mintegy pro-kontra lista, és ha megnézed, ebből rendszerint jóval több van. 

Helyezd át a fókuszt!

Ha foglalkoztál mindkét oldallal, a döntés egyedül rajtad áll, hogy mi lesz számodra a hangsúlyosabb. Ha segít, akkor eleinte minden egyes nap írd össze az aznap történteket (fontos, hogy csak azokat, hiszen itt most sem vissza, sem előre nem tekintünk, az adott feszültségeket vizsgálod meg, és fókuszálsz másra), és a pozitív listával együtt nézd meg, melyek azok a pontok, ahol át tudod fordítani. 

Eleinte ezek több időt, figyelmet igényelnek, apránként észreveszed, mennyi csodás ember vesz körül, mennyi jó élmény ér (egy finom kávé, egy ebéd, egy telefonhívás, egy sikeres projekt).