Oldal kiválasztása

Személyes fejlődésünkhöz elengedhetetlen, hogy változzunk. De vajon mire van szükségünk ahhoz, hogy ez bekövetkezzen?  

A változás, változtatás iránti igényünkre két erő hat: a külvilágból érkező esemény vagy a belső hajtóerőnk. (Külön-külön is, de egyszerre mindkettő.)

Ha mérlegeljük, hogy változtatni szeretnénk, akkor négy lépést különíthetünk el:

  1. Tudatosítjuk, hogy milyen változást szeretnénk az életünkben.
  2. Mérlegeljük magunkban a helyzetet: most itt tartok és tisztázom, hogy mi a célom és hova akarok eljutni.

3.Még nem tudjuk, hogy mit szeretnénk, és merre induljunk el. Azt már látjuk, hogy amiben jelenleg vagyunk az nem jó nekünk, és változtatni szeretnénk.

  1. Tudjuk, mit szeretnénk, és hova akarunk eljutni.

 Dr Don Beck, a spiráldinamika elmélet megalkotója szerint, hat feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a változás bekövetkezzen:

  1. teljesítőképesség

Képesek vagyunk változtatni, mert megvan a nyitottság és az ehhez szükséges potenciál bennünk: új impulzusokat keresünk, szeretünk tanulni, utazni, új és izgalmas dolgokat felfedezni.

Rendelkezünk azokkal az erőforrásokkal, amelyek a természetes kíváncsiságunkat, az új iránti vágyódásunkat, a tanulás szeretetét előcsalogatják belőlünk. 

  1. megoldások

Találjuk meg azokat a megoldásokat, erőforrásokat, amik a kihívásainkra, vágyainkra gyógyírt jelenthetnek. Fejlesszük ezért az önismeretünket

  1. összhang hiánya

Ne cipeljük magunkkal azokat a működési módjainkat, hiedelmeinket, amik nem segítenek minket a változásban. Keressük meg, fejlesszünk ki helyettük olyan erőforrásokat, megerősítéseket, amik támogatnak a célhoz vezető úton. 

  1. akadályok 

Szüntessük meg, keretezzük át az utunkban álló akadályokat. Vegyük számba az utunkat keresztező gátakat: nem vagyok elég jó, ez nekem úgysem menne, nincs pénzem, stb., nem merek lépni, nem tudok még annyit. Ezek mind olyan fizikai, lelki, szellemi korlátok, amelyek az utunkban állhatnak. Keretezzük át őket, nézzünk meg őket új szemszögből. 

Milyen más a hangzása ennek a mondatnak: „Most még nem tudok annyit, de tanulok, folyamatosan képzem magam.”  

  1. belátás

Belátjuk, hogy a korábbi akadályozó gondolkodásmódunk miatt nem léptünk előre. Ha tudatosítjuk az új erőforrásainkat, és ha a jövőben újabb kihívásokkal kerülünk szembe, akkor már van eszközünk arra, hogy más nézőpontból szemlélve tudjunk megküzdeni velük.  Ehhez új modelleket és új utakat kereshetünk. A korábbiaktól eltérő megoldásokkal kísérletezzünk. Ha nem válik be, jöjjön egy újabb kísérlet!

  1. konszolidáció 

A régiből az újba való átmenet lehet nehéz és bizonytalan, ezért jó, ha türelmesek vagyunk magunkhoz. Felejtsük hát el az önkritikát és az önlehúzó gondolatokat! Le a kifogásokkal! Biztassuk helyette magunkat: Mindent megtettem a célomért, miért ne sikerülne? Egy támogató közösségben, egy csapatban sokkal könnyebb változni és változtatni, mert mindenki számít. 

Csatlakozz a Változtass az életeden! közösséghez, és fejlődj a csapatunk támogató  erejével. Várunk!

Mogyoróssy Ágnes

üzleti coach