Oldal kiválasztása

Ez a sor jár a fejemben, már napok óta. Tudom én, hiszen a másiké mindig jobb, szebb, és persze zöldebb, nem igaz? Lehet, hogy nekünk se olyan rettenetes az életünk. Talán. Ha pedig ennek hallatán elkezdenéd sorolni, mennyi minden gond jár a fejedben, akkor engedelmeddel, ezen most változtassunk egy kicsit.

Nézzük meg, a saját kertünk mennyire zöld!

Kezdjük az elején. Azt követően, hogy kiadtunk magunkból, mennyire nehéz, szomorú és nagy problémáink vannak, jön a „de azért nekem se rossz” rész. Vizsgáljuk meg, akár készítsünk egy listát, mennyi mindent sikerült a kertünkbe ültetni: ahol és akikkel élünk, a családtagjainkat, barátainkat, akár a tárgyakat, amelyekre büszkék vagyunk. Mai napig emlékszem, amikor megvettem az ágyamat, gyűjtöttem rá, és borzasztóan örültem neki. Sőt, ha ránézek, mindig eszembe jut. A könyveimmel is így vagyok, imádok olvasni, könyvtárba is járok, de a hőn áhított könyvet kezembe fogni, a polcon tudni, nos, az csodálatos érzés! 

Hogyan lehet még zöldebb?

Még mindig a saját kertünk van a figyelmünk középpontjában. Biztos vagyok benne, hogy miközben szétnéztél, és jó dolgokat fedeztél fel, azért biztosan találtál gyomnövényeket, vagy olyanokat, amiknek semmi keresnivalója ott. Sőt, üres részt is felfedeztél, amelyek még arra várnak, hogy te gondozd, megtaláld, mi illik oda, legyen szó akár egy növényről, vagy egy kényelmes kinti székről. 

Ez a te kerted, így változtathatsz. Időbe fog telni. Vajon ezzel békét tudsz kötni, vagy átleselkedsz a szomszéd kertjébe (ahol biztosan zöldebbnek tűnik a fű)? Ha most az jár a fejedben, hogy de, neki biztosan jobb, akkor elárulom, mind így vagyunk ezzel. Megnézzük, mit csinál a másik, mi van a kertjében, és még tanácsaink is vannak arra, hogy lehetne szebb, jobb az övé. De ha ezzel foglalkozunk, hogyan is tündökölhetne a mi kertünk a zöld különböző árnyalataiban? 

Az én kertem szuperzöld!

Dolgozzunk rajta, hogy az legyen! Ha már megnézted, mi mindened van, és mi az, ami hiányzik, vedd sorra, hogyan, mely évszakban mit tudsz ültetni, kivenni a kertedből! Tényleg éppúgy, mint a különböző virágok, zöldségek, gyümölcsök, fák esetében, nem tudsz mindent egyszerre megcsinálni. A természet sem várja el, csak annyit, ami éppen akkor szükséges. Azt viszont mindennap. 

Te hogy állsz a „kertrendezéssel”? Segíthetek?

Máté Brigi